HELSINKI en FINLAND | 14 - 17 MEI 2019


Oodi Central Library from News Now Finland on Vimeo.


In december 2018 opende Oodi, de nieuwe bibliotheek van Helsinki, haar deuren. In het hart van de stad en recht tegenover het parlementsgebouw, symbolischer kan bijna niet. De komst van het 98 miljoen kostende gebouw heeft dan ook alles te maken met de viering van 100 jaar onafhankelijkheid na de Russische overheersing. Het is een cadeau aan de inwoners van Finland, een jonge staat waar democratie hoog in het vaandel staat en levenlang leren en sociale verbondenheid als bepalend worden gezien voor een gezonde en succesvolle samenleving. Een land, kortom, waar volop geïnvesteerd wordt in bibliotheken. Dat begint de internationale pers ook op te vallen, zo blijkt uit de vele artikelen die afgelopen tijd over het Finse bibliotheekwerk verschenen. Zo bestempelde The Guardian Finse steden onlangs als ‘havens for library lovers’. En CNN publiceerde een artikel met de titel: “Why Finland is home to the world's most radical libraries”.

Bijzonder genoeg om de Finnen met een bezoek te vereren! Daarom organiseert Rogues van 14 t/m 17 mei 2019 een exclusieve reis naar Helsinki, waarin we uitgebreid kennis maken met Oodi en het Finse bibliotheekwerk. Daarnaast bezoeken we bibliotheken die niet zozeer opvallen door hun gebouw, maar meer door hun vakmanschap en eigenheid. In Espoo, een voorstad van Helsinki, gaan we daar twee heel bijzondere voorbeelden van zien. Niet voor niets werd Espoo onlangs uitgeroepen tot Finse bibliotheek-stad van het jaar 2018.
En ten slotte staan er ook nog culturele hoogtepunten op het programma, zoals het spectaculaire en splinternieuwe Amos Rex museum.

Gids en vraagbaak gedurende deze reis is Maija Berndtson. Maija was jarenlang directeur van de openbare bibliotheek van Helsinki en stond aan de basis van de bouw van Oodi. Zij bekleedde vele functies in het internationale bibliotheekwerk en startte na haar pensionering een
beoordelingsite van openbare bibliotheken.

Het voorlopige programma kun je hier vinden

Aanmelding en prijs

De prijs voor deze unieke vierdaagse reis bedraagt € 2.050 (ex 21 % BTW) per persoon, inclusief vliegreis, vervoer ter plaatse, lunches en diners (m.u.v. donderdagavond) en drie overnachtingen in een eenpersoonskamer in een comfortabel en zeer centraal gelegen hotel.

UNADJUSTEDNONRAW_mini_19102