Århus Culturele Hoofdstad 2017: Rethink the Library ! (30 oktober - 2 november 2017)

Deense bibliotheken staan bekend als innovatief en dat is niet voor niets. Ze onderscheiden zich door drie kenmerken die ook nog eens nauw samenhangen: hun sterke lokale verankering, hun vakmanschap en ‘Design Thinking’, de methodiek die ze gebruiken om nieuwe dienstverlening te ontwikkelen. Deze bestanddelen dragen bij aan een creatief cultureel klimaat, bijzondere vormen van samenwerking en unieke gebouwen zoals de spectaculaire nieuwe bibliotheek van Århus (Dokk1), onlangs uitgeroepen tot de beste bibliotheek ter wereld. Maar Denemarken excelleert niet alleen in opzienbarende bibliotheekgebouwen, er heerst daadwerkelijk een innovatief klimaat waarbinnen allerlei nieuwe vormen van cultureel ondernemerschap en maatschappelijk organiseren worden ontwikkeld. Geen wonder dat Århus - de tweede stad van Denemarken - in 2017 de Culturele Hoofdstad van Europa was.

Stad en platteland

Århus heeft gekozen voor een eigenzinnige en originele programmering waarin niet alleen de betekenis van cultuur in de stedelijke context centraal staat, maar ook de verbindende rol die cultuur speelt in kleinere steden en op het platteland. Cultuur wordt ’herbedacht’ als motor van samenwerking en gebiedsontwikkeling en als drager van de lokale identiteit. Voor Deense culturele instellingen zoals bibliotheken, musea, kulturhusen en muziekscholen staan lokaal samenwerken en innoveren centraal. De instellingen richten zich allereerst op wat nodig en gewenst is in de lokale gemeenschap en de uitstraling daarvan op de omgeving. Daarbij wordt nadrukkelijk afstemming gezocht met de gemeentelijke doelstellingen, zodat de bibliotheek en de culturele instellingen stevig verankerd raken in het lokale cultuurbeleid.

Design Thinking

We bezoeken Dokk1, waar we niet alleen het gebouw bekijken, maar zelf in een workshop ervaren hoe de bibliotheek design thinking inzet bij het uitwerken van activiteiten. Daarnaast staan er kleinere interessante bibliotheken op het programma, evenals een tweetal musea die bekend staan om hun bijzondere tentoonstellingsconcepten.

Denemarken van binnenuit leren kennen

We leren de Deense samenleving beter kennen doordat Lone Leth Larsen tijdens onze hele reis als gids en vraagbaak fungeert. Lone - geboren in Kopenhagen - was een groot aantal jaren directeur van het Deens Cultureel Instituut in Brussel; zij kent de Deense en Nederlandse culturele wereld van binnenuit en is direct betrokken bij Århus Culturele Hoofdstad.