Drie strategieën voor nieuwbouw; een studiereis naar Liverpool, Birmingham en Worcester (27 & 28 maart 2014)

Het Engelse bibliotheekwerk maakt momenteel een boeiende vernieuwingsslag door. Na jaren van krimp en versobering verrijzen her en der nieuwe bibliotheken, radicaal verbouwde bibliotheken en fusies onder één (nieuw) dak. Tijdens deze tweedaagse studiereis naar Birmingham, Liverpool en Worcester zagen wij prachtige voorbeelden van alle drie de varianten.
IMG_0875
  • In Birmingham is in 2013 de grootste bibliotheek van Europa geopend. Wat beweegt een stadsbestuur om in deze tijd voor 189 miljoen pond (ofwel 225 miljoen euro) een openbare bibliotheek van 31.000 m2 te bouwen? Is het architectenteam van Francine Houben erin geslaagd in de op een na grootste stad van Engeland een bibliotheek te bouwen die het predicaat iconisch verdient? Patrick Arends, de architect van het bureau Mecanoo die voor het ontwerp tekende, bracht ons persoonlijk op de hoogte van alle ins and outs.
  • The Hive in Worcester is 's werelds eerste en tot nu toe enige fusie van een openbare en wetenschappelijke bibliotheek.
  • In de volledig gerenoveerde bibliotheek van Liverpool zijn nieuw en oud er zo overtuigend geïntegreerd dat de plaatselijk pers al spreekt van de derde kathedraal in deze dynamische havenstad aan de Mersey. David Stoker, manager van de centrale bibliotheek, en zijn collega Roger Hull namen ons mee door het gebouw dat volgens kenners een schitterende vlinderachtige reïncarnatie heeft ondergaan.
Onze speciale gids aan boord was Les Watson, een gerenommeerd library-learning-space-consultant. Les was verantwoordelijk voor een aantal spectaculaire nieuwe bibliotheken in het Verenigd Koninkrijk en is een veelgevraagd spreker en auteur.

Lees het
reisverslag uit Bibliotheekblad