Helsinki en Espoo 2019

In 2019 was was Rogues in Finland voor een studiereis naar het land, waar in december 2018 Oodi, de nieuwe bibliotheek van Helsinki, haar deuren opende. In het hart van de stad en recht tegenover het parlementsgebouw, symbolischer kan bijna niet. De komst van het 98 miljoen kostende gebouw heeft dan ook alles te maken met de viering van 100 jaar onafhankelijkheid na de Russische overheersing.
Het is een cadeau aan de inwoners van Finland, een jonge staat waar democratie hoog in het vaandel staat en levenlang leren en sociale verbondenheid als bepalend worden gezien voor een gezonde en succesvolle samenleving. Een land, kortom, waar volop geïnvesteerd wordt in bibliotheken. Dat begint de internationale pers ook op te vallen, zo blijkt uit de vele artikelen die afgelopen tijd over het Finse bibliotheekwerk verschenen. Zo bestempelde The Guardian Finse steden onlangs als ‘havens for library lovers’. En CNN publiceerde een artikel met de titel: “Why Finland is home to the world's most radical libraries”.

Van 14 t/m 17 mei 2019 organiseerden wij een exclusieve reis naar Helsinki, waarin we uitgebreid kennis maakten met Oodi en het Finse bibliotheekwerk. Daarnaast bezochten we bibliotheken die niet zozeer opvallen door hun gebouw, maar meer door hun vakmanschap en eigenheid. In Espoo, een voorstad van Helsinki, zagen we daar twee voorbeelden van. En ten slotte stonden er ook nog culturele hoogtepunten op het programma, zoals het spectaculaire en splinternieuwe Amos Rex museum.

Gids en vraagbaak gedurende deze reis was Maija Berndtson. Maija was jarenlang directeur van de openbare bibliotheek van Helsinki en stond aan de basis van de bouw van Oodi. Zij bekleedde vele functies in het internationale bibliotheekwerk.

Lees hier het
verslag in Bibliotheekblad.