New York: Sociale innovatie, nieuwe dienstverlening en cultureel ondernemerschap (18 t/m 22 juni 2013)

Een zesdaagse studiereis naar New York, een creatieve, dynamische metropool en het mondiale centrum voor handel, financiën, media, onderwijs, theater, muziek, kunst, mode en publiciteit. Maar ook een stad die de komende jaren bijna 700 miljoen dollar investeert in nieuwe vormen van openbaar bibliotheekwerk.
imgres masthead_logo 2
Want ondanks krimpende budgetten bouwen deze bibliotheken aan een nieuwe toekomst in tijden van internet en E-books en geven zo nieuwe inhoud aan klassieke waarden zoals geletterdheid, cultuurparticipatie en maatschappelijke verankering. Zowel de New York Public Library, de Brooklyn Public Library als de Queens Library realiseren grootschalige, innovatieve nieuw- of verbouwprojecten en werken aan nieuwe vormen van digitale dienstverlening. Er worden nieuwe bibliotheken gebouwd, zoals The Children's Library Discovery Center in Jamaica (Queens), de Battery Park City Library of de ‘$300 million renovation’ van de goede oude NYPL aan de Fifth Avenue. Maar er wordt ook werk gemaakt van nieuwe programma’s, zoals Linda Johnson, de directeur van de Brooklyn Public Library stelt: "Any new library would not be a repository of books by any stretch. It's really about the programming. It's really about how to use the spaces we have to meet our patrons' needs.". Haar bibliotheek werd bekroond als top-innovator, want met beperkte middelen slaagden zij erin om de openingstijden met meer dan 20% te verruimen.

Elders in de stad wordt weer op een heel andere manier gewerkt aan nieuwe, kleinschalige concepten zoals
the Uni Project. Maar groot of klein: al deze bibliotheken staan model voor andere vormen van financiering, waarbij termen vallen als ‘cultureel ondernemerschap’, sociale innovatie, sponsorship en ‘crowdfunding’.

Tijdens deze reis maakten we kennis met de ‘grote drie’ van het bibliotheekwerk: New York Public Library, Brooklyn Public Library en Queens Library en bezochten de meest spraakmakende, nieuwe bibliotheken in de stad zien, ontdekten nieuwe vormen van bibliotheekwerk en spraken met de mensen achter deze initiatieven. Onze ‘man in New York’ was de journalist
Mars van Grunsven, die sinds 2004 In New York woont en werkt. Zijn belangrijkste opdrachtgevers zijn De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Lees
het reisverslag uit Bibliotheekblad