Gent; Waalse Krook en Boekentoren (11 & 12 mei 2017)

Op 10 maart 2017 werd in Gent de nieuwe bibliotheek aan de Waalse Krook geopend. In elk opzicht een aanwinst voor de stad, maar de verwachting is ook dat de nieuwe bibliotheek de toon gaat zetten voor innovatieve bibliotheekbouw in Vlaanderen en Nederland.
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_171ff
De Waalse Krook, een ontwerp van architectenbureau Coussée & Goris, is bedoeld als werkplaats voor de kenniseconomie van morgen. Het complex omvat de nieuwe stadsbibliotheek, een onderzoekscentrum voor media, informatie, kunst en cultuur en verschillende ontmoetingsplekken zoals cafés, restaurants, parken en pleinen. Het gebouw maakt deel uit van een groot stedenbouwkundig project, dat nieuw leven brengt in een voorheen vervallen stadsgedeelte.
Gent – met 257.000 inwoners de tweede stad van Vlaanderen - heeft een traditie als het gaat om het bouwen van spectaculaire bibliotheken. Voor de tweede wereldoorlog bouwde de wereldberoemde architect Henry van de Velde hier de universiteitsbibliotheek met zijn opvallende Boekentoren, een rijksmonument dat met een hoogte van 64 meter ’de vierde toren van Gent’ is. Op dit moment wordt de bibliotheek door toparchitecten Robbrecht en Daem ingrijpend gerestaureerd en verbouwd om weer in oude luister te kunnen functioneren als een eigentijds symbool van wetenschap en wijsheid.

Op donderdag 11 en vrijdag 12 mei organiseerde Rogues een excursie naar Gent om uitgebreid kennis te maken met deze twee bijzondere bibliotheken. En we kregen ook de gelegenheid meer te zien van het levendige en aantrekkelijke Gent, dat tegelijk universiteitsstad, havenstad, historische stad en cultuurstad is.