Stuttgart: architectuur tussen traditie en innovatie (8-9 november 2012)

In Stuttgart staat sinds begin 2012 een splinternieuwe openbare bibliotheek, die de tongen werkelijk los maakt. Het is qua opzet en architectuur zonder meer een extreme en bijzondere bibliotheek, waarover in Duitse bibliotheekkringen heftig wordt gediscussieerd.
DSC_6392
Hoe dan ook stelt het gebouw de vraag naar de gewenste bibliotheek in de 21e eeuw en het is ook een bibliotheek die een voortrekkersrol speelt in het even ambitieuze als controversiële megaproject Bahn 21. Meer over de bibliotheek is te vinden in bibliotheekblad van maart 2102. In Stuttgart bezochten wij de bibliotheek onder leiding van de directeur Ingrid Bussman en wij zagen ook een filiaal in de stad; want merkwaardig genoeg leidde de opening van de nieuwe centrale ook tot intensiever gebruik van de filialen. 

En omdat we toch in Stuttgart zijn – de stad van de auto’s -  bezoeken wij ook het
Mercedes-museum, een werkelijk verbijsterend staaltje ‘Dutch design’ van architect Ben van Berkel. Niet alleen een gebouw dat opvalt door haar grensverleggende architectuur, maar ook de manier waarop de collectie wordt gepresenteerd is bijzonder en inspirerend (zelfs als je niet van auto’s houdt......).

Lees het
reisverslag uit Bibliotheekblad