Denemarken ruimte voor maatschappelijke en culturele innovatie (1 t/m 4 juni 2015)

Denemarken staat bekend als het mekka voor bibliotheekliefhebbers. Het land excelleert niet alleen in spectaculaire bibliotheekgebouwen, er heerst ook daadwerkelijk een innovatief klimaat waarbinnen allerlei nieuwe vormen van samenwerken en maatschappelijk organiseren worden ontwikkeld.
DesignThinking
De Deense regering lanceerde in 2012 zelfs een strategie om van Denemarken het meest innovatieve land ter wereld te maken: Danmark, løsningernes land – Denemarken het land van oplossingen. De reis begon met een bezoek aan de in augustus 2014 geopende bibliotheek van Herning. Daarna reisden we door naar Århus. In deze havenstad van 290.000 inwoners wordt in september 2015 Dokk1 geopend, een nu al spraakmakende bibliotheek van 18.000 m2 met een prijskaartje van 200 miljoen euro. De nieuwe bibliotheek is een van de ‘landmarks’ die als voorbereiding op het jaar 2017 gerealiseerd worden. Dan is Århus namelijk culturele hoofdstad van Europa. Tijdens de bouw heeft de bibliotheek bepaald niet stil gezeten. In een vijftal laboratoria is volop geëxperimenteerd met nieuwe vormen van bibliotheekwerk, waarvan de resultaten terug te zien zijn in het gloednieuwe gebouw.
Daarnaast bezochten we ook andere initiatieven in de stad, zoals Godsbanen, een voormalig rangeerterrein dat transformeerde tot hippe makersplaats voor culturele producties en keken we onze ogen uit in Aros, een verrassend museum waar moderne kunst en innovatieve architectuur elkaar ontmoeten. Bij ons bezoek aan Kolding (90.000 inwoners) stond maatschappelijke innovatie centraal. Kolding heeft de ambitie de meest innovatieve stad van Denemarken te worden. De methodiek die daarbij wordt toegepast heet Design Thinking. Kenmerkend voor deze methodiek is de betrokkenheid van gebruikers, het tussentijds testen d.m.v. prototypen en het werken aan continue verbetering. Ook bibliotheken maken gebruik van deze methode. Zo publiceerde de bibliotheek van Århus er onlangs een uitgebreid handboek en een website over. Tenslotte maakten we kennis met docenten en studenten van de vermaarde Design School Kolding, die ons kijk op de bibliotheek van de toekomst lieten zien. Ronald Huizer van BISC Utrecht maakte deze film-impressie van onze reis: