In de keuken bij de kampioenen; Een tocht langs de drie beste bibliotheken van Nederland (8 mei 2014)

Waarom presteren de drie bibliotheken die op 3 oktober 2013 werden gekozen tot beste van Nederland zo bovengemiddeld goed? Waarin onderscheiden zij zich en welke lessen kunnen we van hen leren? Om daar een vinger achter te krijgen organiseerden Bibliotheekblad en Rogues - speciaal voor managers en informatieprofessionals - deze eendaagse studiereis langs de drie winnaars.
Het bijzondere van deze reis was dat de drie bibliotheken het geheim van hun succes met ons hebben gedeeld in de vorm van masterclasses:
  • We begonnen in Nieuwegein waar directeur Gemma Wiegant een masterclass verzorgde die in het teken stond van innovatie: de bibliotheek als lokaal informatiecentrum.
  • In Laren ging Pauline Gmelig Meyling dieper in op de unique selling points van de bibliotheek in het Brinkhuis.
  • We sloten de dag af in Rozet, de nieuwe huisvesting van Bibliotheek Arnhem waar directeur Ria Oudega het perspectief schetst van samenwerking met andere partijen in een multifunctioneel gebouw.
Een reis langs de beste bibliotheken kon natuurlijk niet zonder de aanwezigheid van de bibliothecaris van het jaar! Jan van Bergen en Henegouwen, collectiespecialist bij de Bibliotheek Schiedam; hij was dan ook onze speciale gast.
Beste bibliothek van Nederland
Lees het reisverslag uit Bibliotheekblad.