State of the Art Vlaanderen (UITVERKOCHT!)
2-daagse excursie naar Het Predikheren in Mechelen en Utopia in Aalst
dinsdag 28 en woensdag 29 april 2020

AE5D6F2E-1275-488F-8FC8-C52FC4061897_1_105_c 10_Utopia_KAAN_Architecten_┬ęDelfino_Sisto_Legnani_e_Marco_Cappelletti

Op 1 september 2019 opende Het Predikheren in Mechelen haar deuren. Dit voormalige klooster van de Dominicanen is na langdurige renovatie omgevormd tot Stadsbibliotheek en centrum van literaire, sociale en culturele activiteiten. Het gebouw, dat 40 jaar leeggestaan heeft, is met ongelofelijke toewijding en respect voor het verleden gerestaureerd waardoor de schoonheid van verval nog altijd af te lezen is aan de wanden en plafonds. Het Predikheren is daarmee een van de mooiste en meest bijzondere bibliotheken van Vlaanderen geworden. Een bekroning kon dan ook niet lang uitblijven. In november 2019 versloeg Het Predikheren de LocHal door de ARC19 Interieur Award in de wacht te slepen. Maar niet alleen het interieur is bijzonder. Het Predikheren wordt gerund als een bedrijf, een voor Nederland ongebruikelijk businessmodel. En dan is er ook nog een gastronomisch restaurant in het gebouw gevestigd. Kortom, meer dan genoeg redenen om Het Predikheren met een bezoek te vereren.
Op nog geen 60 km van Mechelen is een ander pareltje van Vlaams bibliotheekwerk te vinden: Utopia, de in 2018 geopende nieuwe huisvesting van de Stadsbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten, die onlangs door publiek en vakjury tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020 werd gekozen. Het gebouw is uniek doordat de functies van Bibliotheek en Academie er volledig geïntegreerd zijn. Je kunt er dus niet alleen de rijkdom van het woord ervaren, maar ook van muziek, theater en dans. Ook hier is met veel respect omgegaan met de historie van de plek. De nieuwbouw is tegen de monumentale Pupillenschool aangebouwd en vormt daarmee nu één geheel. Bijzonder is dat je door de grote ramen in de gevel zicht hebt op de muziek- en dansuitvoeringen die zich binnen afspelen. Achter één van die venster is bovendien ‘de boekenkast van de stad’ te zien, gevuld door de Aalstenaren zelf.

Op dinsdag 28 en woensdag 29 april 2020 organiseert Rogues in samenwerking met Bibliotheekblad een excursie naar Mechelen en Aalst om uitgebreid kennis te maken met deze twee bijzondere bibliotheken. We krijgen alle achtergrondinformatie van de direct betrokkenen en hebben bovendien volop gelegenheid om de prachtige historische stadskern van Mechelen te leren kennen. En om helemaal in stijl te blijven, overnachten we in een monumentaal gebouw in deze stad: het voormalige zwembad Den Ouwen Dok! Het voorlopige programma kun je hier vinden.

De prijs voor deze unieke tweedaagse reis is € 365,- ex BTW per persoon, inclusief overnachting (op basis van eenpersoonskamers) in Mechelen, lunch, aperitief en diner op dinsdag en lunch op woensdag.

DEZE REIS IS UITVERKOCHT !!!!!!!